Egentligt betyder ordet kelim bare en speciel væveteknik. Men gennem årene er kelim efterhånden blevet en samlebetegnelse for vævede tæpper. Kelimtæpper væves af nomader og fastboende i næsten hele den muslimske verden, fra Marokko til Kina (Sinkiang), men de anatolske (tyrkiske) og persiske (iranske) kelimtæpper er de mest kendte. Ikke desto mindre finder vi også kelimtæpper i Europa, fx Balkans sharköy kelimtæpper. Men også mange andre folk i andre dele af verden, som Nord- og Sydamerika har benyttet sig af væveteknikken og frembragt smukke kelimtæpper til at dekorere deres huse og telte med.

Motiverne på kelimtæpperne er oftest meget gamle – og de ældste vævninger man har fundet er da også over 9000 år gamle. De rigtigt fine gamle/antikke (mere end 100 år gamle) kelimtæpper, er meget kostbare. De fineste kelimtæpper kan koste flere millioner kroner. Men man skal vide meget om kelimtæpper for at kunne vurdere den slags og der er desværre ikke så mange handlende der ved særligt meget eller måske hellere vil sige at deres kelimtæpper er ældre end de i virkeligheden er, for derved at kunne få en højere pris for deres tæpper. Således produceres der nye kelimtæpper i alle tæppeproducerende lande.

Nogle af disse kelimtæpper sælges som gamle tæpper efter at have gennemgået kemisk vask og mekanisk slid, så de ser gamle ud. Men også nye og moderne kelimtæpper er/kan være håndvævede og derved indgå i kategorien ”ægte tæpper”, altså håndlavede tæpper. Desværre produceres der også maskinlavede kelimtæpper, som sælges som ægte tæpper, og har man ikke forstand på at se forskel kan man godt blive snydt. Det er vigtigt at finde en handlende, som man har tillid til.

Nye kelimtæpper kan sagtens være smukke og dekorative, men er man først faldet for de gamle originale kelimtæpper og har fundet ud af at se forskel, så dukker der en helt ny verden op, hvor man kan blive ved med at gå på opdagelse i de ægte tæpper. Der er mange ting der er med til at gøre kelimtæpper originale og smukke: Først og fremmest uldens og farvernes kvalitet, men naturligvis også den kunstneriske sans som den enkelte væver har haft. Jeg kan kun pointere vigtigheden af at finde en man har tillid til, når man skal købe kelimtæpper eller andre ægte tæpper. Gå rundt i flere forretninger til du finder en du stoler på. Store rabatter er aldrig et godt tegn. Hvis du er på jagt efter kelimtæpper eller andre ægte tæpper er du altid velkommen til at kontakte mig for råd og vejledning, uanset om du finder dine tæpper her eller et andet sted.